Vinkkejä sukan valintaan

Pakkaskeleillä kylmyys iskee varpaisiin talvikengistä huolimatta - tiesithän, että kaikki lähtee sukkavalinnasta

Pakkaskeleillä kylmyys iskee varpaisiin talvikengistä huolimatta - tiesithän, että kaikki lähtee sukkavalinnasta

Olet varmasti tuntenut kuinka, pakkanen ja kylmyys hiipii jalkoihin ja ihmetellyt, miksi kalliit kengät eivät lämmitä riittävästi?

Kyse ei olekaan tässä kohtaa vain jalkineesta. Hyväkin jalkine voi aiheuttaa rakkoja, hiertymiä ja olla ikävän tuntuinen ja kylmä, jos sukkavalinta ei ole osunut kohdalleen. Sukalla on yllättävän suuri rooli kengän toiminnan kannalta.

Me suomalaiset olemme tottuneita puuvillasukan käyttäjiä, mutta ominaisuuksiltaan puuvilla on heikompi valinta kylmiin keliolosuhteisiin, jossa elämme ison osan vuodesta. Ehkäpä joskus puuvillasukan kaveriksi sujautetaan kudottu villasukka, ja siltikin varpaat kipristelevät pakkasesta. Miksi puuvilla ei ole paras valinta sukkamateriaaliksi? Koska, puuvilla sitoo paljon kosteutta itseensä, ei lämmitä lainkaan ja kuivuu hitaasti. Tämän vuoksi puuvillasukka, joka on ihoa vasten ei lämmitä riittävästi vaan kylmä iskee herkemmin, myös hiertymät ja rakot ovat otolliset tulemaan kostean sukan hangatessa jalkineessa nahkeaa ihoa vasten.

Merinovillasukka mielletään juuri pakkaskelin materiaaliksi, mutta usein vain talven urheiluihin tai ulkoiluun. Merinovillan superominaisuudet ovat huikeat ja se voittaa puuvillan olosuhteista riippumatta ja on näin ollen huikean hyvä valinta myös arkikäyttöön. 

Merinovilla mukautuu ihon lämpötilan mukaan lämmittäen kylmällä tai viilentäen ihoa kuumalla säällä. Se on hengittävä materiaali, joka lämmittää, siirtää kosteutta pois iholta ja on luonnostaan antibakteerinen. Merinovilla on pehmeä, eikä kutita, joten se sopii hyvin herkkäihoisemmillekin käyttäjille.

Jalkineen toimivuus on usein sukasta kiinni. Mutta, miten valita oikea sukka oikeaan jalkineeseen ja tarpeeseen?

Olemme helpottaneet tätä valintaa tuomalla tuotteille paksuus- ja lämpöarvoikonit. 

Paksuusikoni kuvaa tuotteen fyysistä paksuutta. Voit myös mieltää sen jalkineen kautta; mitä kevyempi kenkä, sitä kevyempi sukka. Mitä raskaampi kenkä, sen paksumpi sukka / yhdistelmä sukkia.

Lämpöarvo vastaavasti kuvaa merinovillan määrää tuotteessa. Tuotteet, joissa ei ole merinovillaa lainkaan ovat lämpöarvoltaan 1 ja ne sukat, jossa merinovillaa on yli 60% ovat lämpöarvon 5 tuotteita. 

Jalkineena tekninen-talvikenkä kalvolla:

Erilaiset kosteutta suojaavat kalvot ovat yleisiä talvikengissä ja talviurheiluun liittyvissä jalkineissa. Nämä kengät ovat yleensä suht napakasti istuvia, jolloin sukka ei voi olla liian paksu, jotta varpaille jää tilaa liikkua ja riittävä ilmatila. Tyypillisesti kengässä on hieman paksumpi pohja, kenkä on vuoreton tai ohuella vuorella oleva ja siinä on tekninen kalvo estämään kosteuden pääsyn kenkään. Tällöin sukan tulee olla suhteellisen ohut, mutta lämmin. 

Suosittelemme näihin kenkiin paksuusarvon Light- tai medium -tuotteita. Lämpöarvoltaan tulisi olla vähintään arvon 3-tuotteita.

Lue seuraavaksi

Hiipiikö kosteus ja kylmyys varpaisiin kylmillä keleillä? Näin pidät jalat lämpöisenä.
Arvostettu innovaatiopalkinto Ylöjärveläiselle Sukkamestarit Oy:lle Saksassa – Kansainvälinen kauppa vahvistuu Taiwaniin ja Norjaan